سلامت

راهنمای کامل انواع خمیردندان

انواع خمیردندان

انواع خمیردندان

 

خمیردندان چیست؟

خمیر دندان جزء جدایی‌ناپذیری از برنامه رعایت بهداشت دهان و دندان است که به صورت خمیر، ژل یا پودر وجود دارد و کاربرد آن از بین بردن پلاک یعنی فیلم باکتریایی است که روی دندان‌ها و لثه‌ها جمع می‌شود. خمیردندان قدرت تمیزکنندگی و شستشوی مکانیکی مسواک را افزایش می‌دهد.

اما یک خمیردندان خوب باید چه مشخصاتی  داشته باشد و انواع مختلف  خمیردندان برای چه مواردی استفاده  می‌شوند؟

آن چیزی که به‌عنوان خمیردندان امروزی شناخته می‌شود از قرن ۱۹ میلادی و در بریتانیا رواج یافت. در آن زمان مردم در خانه با گچ، پودر آجر و نمک خمیردندان می‌ساختند اما از اواخر قرن ۱۹ کم کم خمیردندان به فرم مدرن در بریتانیا تولید و روانه بازار شد.

امروزه با وجود تنوع بسیاری که در خمیر دندان ها وجود دارد ، گاهی انتخاب یک خمیر دندان مناسب برای دندان ها برای افراد مشکل می شود. معمولاً روی خمیر دندان ها عباراتی مانند موثرترین ، سفیده کننده ، کاهش جرم ، مبارزه با پوسیدگی و تازه و خنک کننده ی دهان مشاهده می شود. اما کدام یک می تواند برای دندان های شما مفید باشد.  

انواع خمیردندان های موجود در بازار عبارتند از:

خمیردندان‌های ضد پوسیدگی
خمیردندان ‌های حاوی فلوراید، اثر کاهش دهندگی پوسیدگی دندان‌‌ها را بر عهده دارند. مطالعات نشان می‌‌دهد اگر شما در سنین کودکی یعنی حدود ۲ سالگی از خمیردندان فلوراید دار استفاده کنید و همچنان به مصرف آن در سنین بزرگسالی ادامه دهید، می‌ توانید تا ۴۴ درصد از پوسیدگی دندان ‌ها جلوگیری کنید.

 این نوع خمیردندان حاوی ترکیبات فلورایدی مانند سدیم فلوراید (NaF)، فلوراید قلع (SnF2 ) یا مونوفلوئورو فسفات (MFP2) است.

اگر شما دنبال خرید این خمیردندان ‌ها هستید، باید بگویم که در این نوع خمیردندان‌ها معمولا فرمول فلوراید و یا کلمه فلوراید دار را به زبان کشور سازنده روی تیوپ خمیر دندان می‌ نویسند.

خمیردندان‌های سفید کننده
این روز‌ها خیلی ‌ها به دنبال خرید خمیردندان‌هایی هستند که هر چه بیشتر دندان ‌هایشان را سفید کند. از طرفی دیگر شرکت‌‌های سازنده خمیردندان نیز در رقابت شدید با هم هستند تا خمیردندان‌‌هایی را ارایه دهند که مشتریان بیشتری را به خاطر خواص سفید کنندگی بیشتر آن، جذب کند.

این نوع خمیر دندان حاوی مواد ساینده‌ای است که دندان‌ها را با زدودن لکه‌ها از روی سطح دندان، سفید و درخشان می‌کند. اثر استفاده درازمدت از خمیردندان سفید کننده هنوز مشخص نشده است.

 

ولی شما باید به عنوان یک مصرف کننده از خمیردندان‌های سفید کننده انتظارات منطقی داشته باشد.این خمیردندان‌ها دارای مواد ساینده و پاک ‌کننده قوی هستند که موجب تمیزی و سفیدی و شفافیت دندان‌ها می‌شوند.لذا اگر دندان‌هایی سالم و بدون پوسیدگی دارید، ما خرید این خمیردندان‌‌ها را به شما توصیه می‌‌کنیم، ولی اگر دندا‌‌نهایتان دارای پوسیدگی متعدد و می‌نای آسیب دیده است،

 

بهتر است دور این خمیردندان‌ها را خط بکشید، چون مواد شیمیایی قوی موجود در آن‌ها به طور مستقیم روی عاج دندان قرار گرفته و سبب بروز حساسیت دندانی در شما می‌ شود.

 خمیردندان‌‌های ضد حساسیت
بیشتر شرکت‌های تولید کننده خمیردندان در میان محصولات خود، خمیردندان‌های ضد حساسیت را هم به بازار عرضه می‌‌کنند. این خمیردندان‌ها مخصوص افرادی است که دندان‌‌های حساسی دارند و با خوردن بستنی یا آب یخ یا چای و قهوه داغ، ناگهان دندان‌هایشان درد شدیدی را احساس می‌‌کند.

 مواد فعال تشکیل دهنده این نوع خمیردندان علائم ناشی از حساسیت عاج دندان را به دو طریق کاهش می‌دهد. نخست این که واکنش نورون‌ها به محرک درد را متوقف می‌کند و دوم این که توبول‌های عاجی دندان را مسدود می‌کند.

این خمیردندان‌ها حاوی موادی نظیر نیترات پتاسیم، استرانتیم استات، کلسیم سدیم فسفوسیلیکات،کربنات کلسیم یا حتی ترکیبات فلوراید هستند که یا به‌طور مستقیم باعث کاهش حساسیت اعصاب حسی دندان می‌شوند یا با تسریع بازسازی ساختار معدنی دندان، شدت تحریکات وارد بر اعصاب دندان را کاهش می‌دهند. اغلب دندانپزشکان به‌جای خمیردندان‌های سفیدکننده یا ساینده استفاده از این خمیردندان‌ها را پیشنهاد می‌کنند. 

اگر شما هم چنین مشکلی دارید یک تیوب از این خمیردندان ‌ها بخرید، ولی فراموش نکنید این خمیردندان‌ها برای استفاده روزمره و دایمی نیست. به طور معمول باید دو هفته از این خمیردندان‌ها استفاده کنید و بعد از آن تا چند هفته با خمیردندان‌ معمولی دندان ‌هایتان را مسواک بزنید. سپس با توصیه دندان پزشک، برای برطرف شدن مشکلتان، یک یا چند دوره دیگر از این خمیردندان‌ها استفاده کنید.

 خمیر دندان های ضد باکتری

در این نوع خمیر دندان ها از ماده ای به نام تری کلوزان (Triclosan) استفاده می شود. تری کلوزان یک ماده ی ضد باکتری با طیف وسیع است که بر علیه انواع گسترده ای از باکتری ها موثر است. این ماده به عنوان عامل ضد باکتری در صابون های دئودورنت و اسکراب های ضد باکتری پوست در کشور آمریکا بکار می رود.

تری کلوزان همچنین به عنوان یک عامل آنتی باکتریال در محصولات دهانی مانند خمیر دندان ها و دهانشویه ها بکار برده می شود.  با اینکه میزان این ماده در خمیر دندان ها در محدوده ی حداقل مجاز یعنی ۰٫۳% است، با این وجود استفاده ی زیاد از این نوع خمیر دندان ها توصیه نمی شود.

 

خمیردندان‌‌های ضد جرم
لایه‌ای از باکتری‌ها که پلاک نامیده می‌شود پیش و پس از مسواک زدن، سطح دندان‌ها را می‌پوشاند. هنگامی که این پلاک سخت شود به جرم روی دندان تبدیل می‌شود. حذف جرم دندان‌ها دشوار بوده و به ایجاد بیماری‌های لثه‌ای کمک می‌کند. بهداشت مناسب دهان و تمیز کردن منظم دندان‌ها می‌تواند به جلوگیری از تجمع جرم دندان‌ها کمک کند. افرادی که دندان‌هایشان جرم دارد باید به دندانپزشک مراجعه کنند و علاوه بر آن از خمیردندان‌های کنترل کننده جرم استفاده کنند. این خمیردندان‌ها حاوی مواد شیمیایی مانند “پیروفسفات” و “روی سیترات” هستند که از تجمع بیشتر جرم جلوگیری می‌کند.

فرمول بعضی از خمیر دندان های ضد جرم به گونه ای طراحی شده است که پروسه ی معدنی شدن پلاک و تبدیل آن به جرم را دچار وقفه می کنند. این نوع خمیر دندان ها به این منظور زینک سیترات و زینک کلراید را در ترکیب خود دارند.

مکانیسم دیگری که در خمیر دندان های ضد جرم استفاده می شود، اضافه کردن مهار کننده های رشد کریستال است تا به این ترتیب تشکیل جرم را کاهش داده و به تعویق بیندازند. پیروفسفات های محلول نمونه ای از این مهارکننده ها هستند که به ترکیب این نوع خمیردندان ها افزوده می شوند.

البته باید توجه داشت  جرم های سخت و چسبنده ی موجود در سطح دندان ها تنها با جرمگیری حرفه ای توسط دندانپزشک به طور کامل برداشته و حذف  می شوند.

اگر سیگاری باشید، گاهی وسوسه می‌ شوید که یک خمیردندان ضد جرم مخصوص سیگاری‌ها را بخرید و از شر جرم‌‌های روی دندان‌ و تغییر رنگ آن خلاص شوید.ما به شما توصیه می‌‌کنیم که از خمیردندان‌های ضد جرم استفاده نکنید. این خمیر‌دندان‌‌ها حاوی موادی است که قدرت سایندگیشان بالاست.

 بنابراین اگر شما هر شب از این خمیردندان‌ها استفاده کنید، باید در انتظار سایش می‌نای دندا‌‌نهایتان باشید که از این محل‌های ساییدگی، دندان‌ها حساس می‌ شوند و شما با خوردن هر خوراکی یا نوشیدنی سرد و گرم احساس درد خواهید کرد.ذرات ساینده این خمیردندان‌ها، سایش لثه‌‌ها را هم در پی دارند.

 بنابراین اگر سیگاری‌ نیستید، اصلا چنین خمیردندانی را نخرید.اگر هم سیگاری هستید استفاده از این خمیردندان‌ها را به یک ‌بار در هفته و یا هر دو هفته یک ‌بار کاهش دهید.

خمیر دندان های همه کاره یا پرو اکسپرت
نوع جدیدی از خمیردندان موجود در بازار،این خمیر دندان ها نوع کامل تری از دیگر گونه ها هستند که در برگیرنده بیشتر خصوصیات خمیر دندان میباشد. خصوصیاتی نظیر جلوگیری از ایجاد پلاک ،پیشگیری از تشکیل جرم ،جلوگیری از پوسیدگی ،مبارزه با بیماری های لثه،پیشگیری از حساسیت دندانی، سفید کردن دندان ها.

خمیردندان کودکان، بدون فلوراید
بر خلاف خمیردندان های بزرگسالان، خمیردندان های مخصوص کودکان زیر ۳ سال باید فاقد فلوراید باشد، چون کودکانی در آن سنین ممکن است مقدار زیادی خمیر دندان را ببلعند و وجود فلوراید می تواند برای بدن آنها مضر باشد. بنابراین برای کودکان زیر ۳ سال باید از خمیردندان بدون فلوراید استفاده کرد.
جدا از این، معمولا خمیردندان های کودکان نسبت به انواع بزرگسال، مواد ساینده کمتری دارند.

خمیردندان‌های چینی!
شاید برخی از خمیردندان‌ها، قیمت بسیار ارزانی داشته باشند. بیشتر این خمیردندان‌‌ها، چینی هستند که استفاده از آن‌ها ممنوع اعلام شده است. چندی پیش اخباری درباره سمی بودن ترکیبات خمیردندان‌های چینی در بازارهای جهانی پخش شد و بسیاری از کشور‌ها واردات خمیردندان از چین را ممنوع کردند.

خمیردندان های طبیعی یا گیاهی
امروزه شرکت های تولیدکننده، انواع تبلیغات در خصوص خمیردندان های گیاهی یا طبیعی را ارائه می دهند.

گفته می شود که این خمیردندان ها گیاهی بوده و حاوی ترکیبات شیمیایی اندکی هستند. در نتیجه برای افرادی که واکنش های آلرژیک دارند مفیدند.

اما باید بدانید که این نوع خمیردندان ها به طور کامل عاری از ترکیبات مصنوعی نیستند. در ترکیبات این خمیردندان ها نیز از ترکیبات خمیردندان های معمولی استفاده می شود.

شما می توانید با مشورت با دندانپزشک تان، از این خمیردندان ها نیز استفاده کنید.در بازار، خمیردندان های حاوی رزماری برای تقویت لثه ها وجود دارند که ضدالتهاب است.

می توانید با نظر پزشک تان از این خمیردندان ها برای مدت خاصی استفاده کنید.

استفاده از خمیردندان تا چه حد اهمیت دارد؟

برخلاف تصور بسیاری از مردم خمیردندان در بهداشت دهان و دندان نقشی مکمل برعهده دارد و وظیفه اصلی برعهده مسواک و نخ دندان است. در واقع اگر کسی بدون خمیردندان هم مسواک بزند اما این کار را به‌درستی انجام بدهد تفاوت فاحشی در نتیجه آن اتفاق نخواهد افتاد.

امروزه آنچه از خمیردندان انتظار می‌رود بیشتر به ترکیب مواد دارویی و کیفیت و مقدار مواد ساینده آن باز‌می‌گردد. غیر از اینها، خمیردندان کاری مهم‌تر از یک صابون و خوشبوکننده انجام نمی‌دهد.

فلوراید  موجود در خمیردندان ها، چه وظیفه ای بر عهده دارد؟

مهم‌ترین ماده دارویی که از قدیم در خمیردندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته فلوراید است که ترکیبات آن  از دهه ۱۸۹۰ وارد ترکیب خمیردندان شده است. فلوراید ماده‌ای است که نقش آن در پیشگیری از پوسیدگی اثبات شده است. فلوراید ساختار مینای دندان را  در برابر مواد اسیدی که توسط باکتری‌ها تولید می‌شوند تقویت کرده و کمک می‌کند تا سطوحی از دندان که مواد معدنی خود را از دست داده‌اند، بتوانند مجددا خود را بازسازی کنند.

 بنابراین عملا خمیردندانی را پیدا نمی‌کنید که در آن ترکیبات فلوراید به‌کار نرفته باشد.

برخلاف خمیردندان‌های بزرگسالان، خمیردندان‌های مخصوص کودکان زیر ۳ سال باید فاقد فلوراید باشد چون کودکانی در آن سنین ممکن است مقدار زیادی خمیر دندان را ببلعند و وجود فلوراید می‌تواند برای بدن آنها مضر باشد.

بنابراین برای کودکان زیر ۳سال باید از خمیردندان بدون فلوراید استفاده کرد. جدا از این، معمولا خمیردندان‌های کودکان نسبت به انواع بزرگسال، مواد ساینده کمتری دارند.

محدودیت استفاده از خمیردندان سفیدکننده

در این خمیردندان‌ها موادی از قبیل دی‌اکسید تیتانیوم یا ترکیبات پراکسید هستند. در این خمیردندان‌ها مواد سفیدکننده روی سطح دندان‌ها رسوب کرده و باعث سفیدشدن موقتی دندان می‌شوند. باید توجه داشت  این خمیردندان‌ها نمی‌توانند بد رنگی‌های شدید یا بد رنگی ناشی از پوسیدگی یا جرم را از بین ببرند.

اگر زردی دندان ها به دلیل مصرف موادغذایی رنگی باشد، می توانید از خمیردندان های سفیدکننده استفاده کنید. اما حواستان باشد که استفاده ی نادرست از آنها خطرساز می شود.

اکثر مردم در استفاده از این خمیردندان ها دچار افراط می شوند. در نتیجه امکان ساییدگی و تخریب مینای دندان و یا مشکلاتی مانند عقب رفتگی لثه ها بروز می کند.

برای پیشگیری از بروز این مشکلات لازم است که در کنار خمیردندان های سفیدکننده یک خمیردندان معمولی نیز استفاده کرده و مسواک نرمی را انتخاب کنید.

حواستان باشد که کودکان نباید از خمیردندان های سفید کننده استفاده کنند.

اما اگر مینای دندان تان به طور طبیعی تیره تر باشد، استفاده از خمیردندان های سفیدکننده کاری از پیش نمی برد و رنگ دندان ها تغییری نمی کند.
بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا تکنیک های مناسب شرایط شما را معرفی کند.

محدودیت استفاده از خمیردندان‌ ضد‌جرم

 اصولا یک خمیردندان باید در حدی حاوی مواد ساینده باشد تا بتواند عملکرد مسواک را در تمیز‌کردن دندان‌ها بهبود بخشد. ولی مقدار بیش از حد مواد ساینده باعث سایش مینا و عاج دندان شده و بیمار را با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌کند. یکی از انواع خمیردندان‌هایی که در بازار به وفور یافت می‌شود خمیردندان‌های ضدجرم است که به نام خمیردندان سیگاری‌ها شناخته می‌شود. شرکت‌های سازنده خمیردندان‌های ضدجرم مدعی تاثیرگذاری بیشتر و بهتر محصول خود هستند و برای هرچه سفیدتر شدن دندان‌ها به‌طور مداوم بر مقدار و ابعاد ذرات ساینده موجود در خمیردندان می‌افزایند؛ مسئله‌ای که مورد تایید بسیاری از کارشناسان علوم دندانپزشکی نیست.

توجه به شاخص  RDAدر استفاده از خمیردندان ضد حساسیت
در بین محصولات موجود برای دندان های حساس باید حواستان به شاخص سایش (Relative Dentin Abrasivity) که به آن شاخص RDA می گویند باشد.
در واقع شما باید خمیر دندانی را انتخاب کنید که شاخص سایش یا RDA آن بین ۴۰ تا ۶۰ باشد.

برای بهره مندی از تاثیر آن لازم است که حداقل یک ماه از خمیردندان استفاده کنید، چون حدود دو هفته طول می کشد تا شما تاثیر آن را مشاهده کنید.

اگر دندان های حساسی دارید، توصیه می کنیم حتما از مسواک های نرم برای مسواک زدن استفاده کنید.

در صورت داشتن لثه های ملتهب؛ میزان مواد ضدعفونی کننده خمیردندان را بررسی کنید
برخی افراد دچار مشکل عفونت دهانی مانند ژنژیویت یا التهاب لثه هستند. در این صورت لازم است از خمیردندان های حاوی مواد ضدعفونی کننده مانند «کلرهگزیدین» یا «هگزتیدین» استفاده شود تا تاثیر روش هایی مانند حذف پلاک های باکتریایی بیشتر شود.

این نوع خمیردندان ها برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال موجود است.

مدت زمان استفاده از این خمیر دندان ها نباید بیش از ده روز باشد و باید به همراه یک خمیردندان دیگر استفاده شود.

همچنین میزان کلرهگزیدین موجود در آن نباید بیش از سه دهم درصد باشد.

از خمیردندان های دارای ترکیبات آلرژی زا بپرهیزید

برخی مواد رنگی، نگهدارنده و معطری که در ساخت خمیردندان استفاده می شوند، آلرژی زا هستند و احتمال بروز التهاب را بالا می برند.

البته این اثرات جانبی در اثر استفاده زیاد (توسط مصرف کننده ها)، ترکیب این ترکیبات با مواد دیگر و یا حتی بزاق دهان بروز می کند.

از بین این ترکیبات آلرژی زا می توان به «سدیم لوریل سولفات » اشاره کرد که باعث تحریک مخاط دهان می شود.

«تری کلوزان» نیز مشکوک به ایجاد احساس سوزش دهان است.

البته نام این ترکیبات روی خمیردندان قید نمی شود و بهتر است نظر یک متخصص را در این خصوص جویا شوید.

 اجتناب از خمیردندان‌های شیرین

 شکر به پوسیدگی دندان کمک می‌کند و به همین دلیل استفاده از خمیردندان‌های حاوی شکر توصیه نمی‌شود. به خصوص برخی خمیردندان‌های کودکان برای خوش طعم تر شدن حاوی مقادیر بالای شکر هستند.

دندان‌هایتان را سمباده نزنيد.

متاسفانه به‌دلیل اطلاع‌رسانی ناکافی و نادرست از یک سو و حجم باورنکردنی تبلیغات در مورد این قبیل خمیردندان‌ها، عوارض استفاده از خمیردندان‌های سفیدکننده و ضدجرم روز‌به‌روز در حال افزایش است. به‌دلیل اطلاع‌رسانی نادرست بیماران تصور می‌کنند هرچه بیشتر و محکم‌تر با این قبیل خمیردندان‌ها مسواک بزنند دندان‌های سفیدتری خواهند داشت. بنابراین در دفعات زیاد با قدرت زیاد و با مسواک‌های سفت مسواک می‌زنند. چنین کاری دقیقا مثل این است که کسی با یک سمباده بخواهد دندان‌هایش را تمیز کند! با این کار به مرور زمان لثه نازک روی طوق دندان‌ها تحلیل رفته و طوق دندان‌ها ساییده می‌شوند و به نظر می‌رسد ارتفاع دندان اضافه شده است.

در عین حال طوق دندان‌ها بر اثر شدت مسواک‌زدن از بین رفته و حالتی گود‌افتاده شبیه کاسه ایجاد می‌شود.  در عین حال چون عامل اصلی رنگ سفید دندان ضخامت میناست با ساییده‌شدن زیاد ضخامت مینا هم کم شده یا اینکه کاملا از بین می‌رود و به این ترتیب دندان نه تنها سفیدتر نشده بلکه زردتر هم می‌شود چون رنگ عاج که در زیر مینا قرار دارد زرد است و با کم‌شدن ضخامت مینا رنگ آن واضح‌تر دیده می‌شود و بیمار ناچار است درمان‌هایی پرهزینه و بعضا پیچیده را برای حل این مشکلات تحمل کند. 

 

مواد تشکیل دهنده خمیردندان ها

  • فلوراید

فلوراید به تنهایی هیچ تاثیری بر تمیز کردن دندان ندارد، اما به از بین بردن پلاک کمک می‌کند که به صورت فیلم باکتریایی هر روز روی دندان‌ها و لثه‌ها جمع می‌شود. ماندن پلاک روی دندان‌ها بیماری لثه و پوسیدگی دندان را در پی دارد. فلوراید با تقویت مینای دنداناز پوسیدگی جلوگیری می‌کند.

مطالعات نشان می دهد که فلوراید سدیم (NaF) موثرترین فرمولاسیون فلوراید است که خوشبختانه بیشتر تولید کنندگان خمیر دندان از آن استفاده می کنند .فلوراید سدیم در بخشی که مینای سالم دارد با هیدروکسی آپاتایت (ماده ی تشکیل دهنده ی مینا) ترکیب شده و فلوئور آپاتایت به وجود می آورد که این ترکیب به مراتب سخت تر و مقاوم تر از هیدروکسی آپاتایت است. به این ترتیب فلوئور با مقاوم سازی مینا می تواند فرسایش اسیدی مینا و عاج را محدود کند.

بزرگسالانی که میزان پوسیدگی دندان هایشان زیاد است و یا جریان تولید بزاق آنها کاهش یافته است معمولاً خمیر دندان هایی با غلظت فلوراید بیشتر باید استفاده کنند.

  • کف

سولفات لاریل سدیم یا صابون بافتی انبوه و خامه‌مانند دارد و احساس تمیز شدن را ایجاد می‌کند. با این حال مواد فعال در سطح کف خمیردندان کافی نیست تا طعم ناخوشایندی را که روی دندان‌ها ایجاد می‌شود از بین ببرد. اگر این حباب‌ها پاک شود، خواهید دید که بافت ظریف لثه زیر آن‌ها نیز ساییده و خون‌آلود شده است.

  • ذرات ساینده

در اکثر خمیردندان‌ها از سیلیکای آبپوشی شده به عنوان عامل ساینده دندان‌ها استفاده می‌شود، به احتمال زیاد در بسته‌های “غیر قابل خوردن” با این دانه‌های ریز تسبیح‌مانند برخورد کرده‌اید. سیلیکا با توجه به اندازه و شکل ذرات، ماده‌ی سفید کننده اکثر خمیردندان‌ها است. اما خمیردندان سفید کننده نمی‌تواند دندان‌ها را به اندازه عمل جرم‌گیری توسط متخصص سفید و درخشان کند، چون فقط سطح دندان‌ها را تمیز کند.

  • حساسیت‌زداها

با افزودن نیترات پتاسیم یا فلوراید قلع به خمیر دندان حساسیت دندان‌ها به سرما، گرما، شیرینی یا ترکیبی از این محرک‌ها کاهش می‌یابد. البته چنانچه بیمار از دندان درد رنج ببرد، خمیر دندان ضدحساسیت درمانی موقتی است.

  • کنترل کننده جرم

اگر خمیردندان طعم تند و سوزاننده‌ای دارد، احتمالاً حاوی تتراسدیم پیروفسفات یعنی ماده‌ای است که اجازه نمی‌دهد نمک‌های کلسیم فسفات (جرم) پشت دندان‌های پیشین فک پایین جمع شود. یکی از مشکلات خمیردندان‌های جرم‌گیر این است که ماده فعال برای موثر بودن باید در شوینده (دترجنت) قوی‌تر از حد متعارف حل شود، به همین دلیل استفاده از این نوع خمیردندان برای دندان‌های حساس به pH بالا مناسب نیست.

  • تری کلوزان

این ماده ضدمیکروبی عفونت‌های بین لثه و دندان را کاهش می‌دهد. اضافه کردن تری کلوزان به خمیردندان نیز مانند فلوئور هر چند ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد، اما سودمندی آن بر مضر بودنش غلبه می‌کند.

  • عامل ساینده

 برای این که دندان‌های شما کاملاً تمیز شود باید مواد ساینده‌ای مانند کربنات کلسیم یا سیلیکات داشته باشد. این مواد ساینده می‌توانند باقیمانده مواد غذایی و باکتری‌ها را از روی دندان‌ها بردارند. اگر خمیردندان شما حاوی این مواد نیست نمی‌تواند دندان‌های شما را به خوبی تمیز کند.

  • شیرین‌کننده‌های مصنوعی

 از آنجا که مواد موجود در خمیردندان‌ها مانند کربنات کلسیم و فلوراید طعمی خوبی ندارند، کارخانه‌های سازنده خمیردندان از شیرین‌کننده‌های مصنوعی برای خوش‌طعم‌تر کردن آنها استفاده می‌کنند. حتی بیشتر افراد خمیردندان‌های با طعم نعنا دوست دارند، بسیاری از برندها خمیردندان با طعم‌های دارچین، لیمو و آدامس بادکنکی دارند.

  • عامل ضد خشکی

این چیزی است که باعث می‌شود خمیردندان‌ها در تیوب خشک نشوند.

عامل ضخیم کننده: این چیزی است که باعث می‌شود وقتی خمیردندان را روی مسواک می‌مالید مانند آب جاری نشود. این ماده معمولاً شبیه به آدامس و مولکول‌های چسبناکی است که در جلبک‌های دریایی یافت می‌شوند.

  • مواد شوینده

این ماده‌ای است که باکتری‌های موجود روی دندان‌ها را از بین می‌برد. این مواد چیزی هستند شبیه به سولفات لورین سدیم است که به پاک شدن دندان‌ها کمک کرده و باعث کف کردن خمیردندان در هنگام مسواک کردن می‌شود.

استفاده بیش از حد از خمیردندان

خمیردندان را به اندازه نخود روی مسواک قرار دهید. کف بیش از حد اجازه نمی‎دهد محل قرار گرفتن دندان‌ها را ببینید.

مسواک زدن نادرست

حداقل دو دقیقه برای مسواک زدن وقت بگذارید. اگر مسواک زدن را سرسری بگیرید و حتی دو دقیقه زمان برای آن صرف نکنید، مطمئن باشید که تمام سطوح را تمیز نخواهید کرد. خوش‌بو شدن دهان لزوماً به معنای تمیز شدن دندان‌ها نیست.

عدم توجه به تمامی دندان‌ها

برخی افراد در مدت دو دقیقه چند بار چهار بخش از دندان‌ها را چند بار مسواک می‌زنند، اما به شصت درصد بقیه هیچ توجهی نمی‌کنند. دقت کنید که مسواک باید با تمام دندان‌ها تماس داشته باشد، چون سایش حاصل از مسواک است که دندان‌ها را تمیز می‌کند و صرف قرار گرفتن خمیردندان روی آن تاثیری در تمیزی ندارد. پلاک زائده‌ای است که باید آن را بسابید تا از روی دندان جدا شود. هیچ دهانشویه، خمیردندان، ژل، کرم یا پودری نمی‌تواند جایگزین توجه شما به تک تک دندان‌ها و دقت در مسواک زدن بشود.

نتیجه گیری

خمیردندان‌ها انواع متعددی دارند بنابراین باید خمیردندانی را انتخاب کنید که مناسب شما باشد. اگر شما در این مورد سؤالی دارید یا تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد خمیردندان‌ها دارید با یک دندانپزشک مشورت کنید. دندانپزشک بر اساس اطلاعات دندانی شما و مشکلاتی که دارید مناسب‌ترین نوع خمیردندان را به شما معرفی می‌کند.

بازگشت به لیست

نوشته های پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید