مقدمه
برای این که درمان ارتودنسی با موفقیت همراه باشد، باید از بریسها در حین ارتودنسی بهخوبی مراقبت کرد.
مراقبتهای بعد از ارتودنسی از نکاتی است که بسیار حائز اهمیت است.
از آنجا که مصرف برخی از غذاها موجب آسیب ابزار ارتودنسی و همچنین افزایش خطر بیماریهای دندانی میگردد، بنابراین علاوه بر رعایت نظافت و مسواک روزانه، تغذیه دوران ارتودنسی نیز با روزهای معمول متفاوت بوده و نیاز به تغییراتی دارد که پزشک متخصص ارتودنسی در این خصوص اطلاعاتی به شما خواهد داد.
بهخاطر داشته باشید غذاهایی که باید بخورید و مواردی که باید از خوردن آنها پرهیز شود، مستقیما بر وضعیت دندانهای شما در دوران ارتودنسی تاثیر میگذارد. پس سعی کنید در دوران درمان، رژیم غذایی سالم داشته باشید.
بهترین غذاها در دوران ارتودنسی
غذاهای نرم و غیر جویدنی بهترین غذاها در حین استفاده از بریسها میباشند. این غذاها نه تنها کمتر موجب آسیبدیدگی بریسها میشوند، بلکه احتمال ایجاد درد برای دندانهای حساس نیز کاهش پیدا میکند.
برخی غذاها مانند سبزیجات سخت را همچنان میتوان مصرف کرد اما باید بخارپز شوند بطوری که نرم شده و جویدن آنها آسان گردد.
برخی غذاهای سازگار با بریسهای ارتودنسی که برای دندانهای حساس مشکلی ایجاد نمیکنند عبارتند از:
- پنیرهای نرم
- ماست
- سوپ
- گوشتهای غیر سخت و پخته شده بصورت نرم و بدون استخوان
- غذاهای دریایی نرم بدون استخوان
- ماکارونی و نودل
- سیبزمینی آبپز یا پوره سیبزمینی
- برنج پخته شده و نرم
- تخممرغ
- لوبیای پخته شده
- نان نرم
- نان تورتیلا
- پنکیک
- محصولات غذایی نرم مانند بیسکوییت و کلوچه
- پودینگ
- پوره سیب
- موز
- بستنی یا میلکشیک
- ژله
از خوردن چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
غذاهای سخت میتوانند بریسها را بشکنند و موجب درد خفیف تا شدید در روزهای پس از نصب یا تنظیم سیمکشی دندانها گردند.
از هر چیزی که سخت یا ترد است به ویژه پس از جلسات درمان ارتودنسی پرهیز کنید. برخی از این موارد عبارتند از:
- هر نوع آجیل
- ذرت بو داده
- یخ
- نانهای سفت
- نان شیرینی
- پوسته پیتزا
- چیپس
- هویج خام
- سیب (مگر به قطعات کوچک تقسیم شده باشد)
- ذرت (مگر به صورت دانه دانه باشد، از خوردن ذرت به صورت بلالی پرهیز کنید)
غذاهای چسبناک
مصرف غذاهای چسبناک برای بریسها مضر میباشد و در صورتی که آنها را با دندانهای سیمکشی شدهی خود بجوید، ممکن است موجب درد شوند. آبنبات و آدامس بدترین موادغذایی چسبناک هستند و در صورت وجود سیمکشی دندان باید از آنها پرهیز کرد.
برخی غذاهای چسبناک که باید از مصرف آنها اجتناب شود، عبارتند از:
- هر نوع آدامس
- شیرینبیان
- تافی
- کارامل
- انواع شکلات چسبنده
- پنیر
نوشیدنیهای مضر
طبق توصیه دندانپرشک، در طول دوره ارتودنسی باید از نوشیدنیهایی که حاوی قند و اسید زیاد هستند و ممکن است موجب پوسیدگی دندان شوند کمتر مصرف نمود.
- نوشابههای گازدار؛ به ویژه کولا
- نوشیدنیهای ورزشی؛ ایزوتونیک و انرژیزا
- آب میوهها؛ خصوصا آب لیمو که حاوی اسید سیتریک است.
- مایعات شیرین مثل شربت و عسل
خطر نوشیدنیهای گازدار فقط تغییر رنگ و ایجاد لکه روی دندانها نیست. این نوشیدنیها حاوی اسید فراوان هستند. کولا حاوی اسید فسفریک است که موجب از بین رفتن مینای دندان ( لایه محافظتی سخت که دندان را پوشانده) میشود.
اسید یکی از مواد اصلی خوراکیهای شیرین است که برای سلامتی دندان فوقالعاده مضر است. شکر از طریق خون میتواند به سطح خارجی و داخلی دندانها آسیب برساند.
بریسها، با اصلاح وضعیت دندانها و مرتب کردن آنها موجب زیبایی دندانها میشوند اما باید به خاطر داشت که در چنین شرایطی مصرف شکر ممکن است موجب پوسیدگی دندانها شود.
نوشیدنی های مفید
ثابت شده که شیر به دلیل این که منبع طبیعی کلسیم است و سرشاز از فلوراید می باشد، سالمترین گزینه برای نوشیدن است.
همچنین نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز شما را از مصرف نوشیدنیهای شیرین و غذاهای چرب و حاوی قند زیاد بی نیاز خواهد کرد. علاوه بر این نوشیدن آب کمک میکند تا رنگهای مصنوعی، موادشیمایی و قندهای جذب شده از نوشابههای گازدار از سطوح دندانها پاک شوند.
این ویژگی در آبهای معدنی وجود ندارد. شیر بهدلیل داشتن قند و اسید کم میتواند جایگزین مناسب دیگری باشد. از طرفی وجود کلسیم زیاد در شیر میتواند استحکام و سلامت دندانها را حفظ کند. لازم به ذکر است که نوشیدنیهایی نظیر ۷ آپ فاقد این نوع اسیدها هستند.
نحوه غذا خوردن با سیم کشی دندان
یکی از بزرگترین خطراتی که میتواند موجب آسیب رساندن به براکتهای سیمکشی دندان شود ناشی از نحوه مصرف غذا و تغذیه در ارتودنسی میباشد.
جویدن غذاها به شکلی که در گذشته به آن عادت داشتهاید، ممکن است موجب خارج شدن براکت از دندانها یا شکستن آن شود. یکی از روشها برای جلوگیری از این مشکل، تقسیم کردن غذا به تکههای کوچکتر است. این امر میتواند به کنترل میزان فعالیتی که دندانها باید در یک زمان مشخص انجام دهد کمک کند.
نکاتی که باید رعایت کنید:
- از یک چاقو برای جدا کردن دانههای ذرت از ساقه استفاده کنید. ذرت به اندازهی کافی نرم است که بتوان آن را به راحتی جوید، اما گاز زدن به ذرت بر روی ساقهی آن میتواند موجب آسیب رساندن به دندانها یا بریسها شود و یا منجر به درد در فک گردد.
- سیب را پیش از خوردن به تکههای کوچک تقسیم کنید. مانند ذرت گاز زدن سیب کامل میتواند موجب درد شود یا به بریسها آسیب برساند.
- حتی در صورتی که در حال خوردن غذاهای سازگار با ارتودنسی هستید، همچنان بهتر است آن را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید. این امر میتواند به جلوگیری از درد و محافظت از دندانها در برابر آسیبدیدگی کمک کند.
پرهیز از گاز زدن با دندان های جلو در طول ارتودنسی ثابت
دندان های جلویی در طول ارتودنسی ثابت از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و در صورت گاز زدن مواد غذایی درد بیشتری را متحمل می شوند از این رو توصیه میگردد از گاز زدن مواد غذایی مثل میوه ها یا موادی از قبیل هویج، کاهو، سیب،ته دیگ، نان پیتزا، نان تست ، یخ یا هر ماده غذایی سفت پرهیز کنید چرا که ممکن است باعث شکسته شدن دستگاه های ارتودنسی شوند.
جویدن با دندانهای عقب
اگر به تازگی تحت درمان ارتودنسی قرار گرفتهاید یا سیمکشی دندانها را تنظیم کردهاید، ممکن است دندانها بیش از حد حساس باشند. جویدن با دندانهای عقبی که ضخیمتر هستند و برای خرد کردن غذا مناسبتر می باشند، میتواند به تسکین درد دندانهای جلویی کمک کند.
به آرامی غذا بخورید
با اینکه ممکن است بسیار گرسنه باشید بویژه اگر به حدی در دندانهایتان احساس درد داشته باشید که غذا خوردن در روزهای ابتدایی پس از سیمکشی دندانها بسیار دشوار باشد، اما آرام غذا خوردن از اهمیت زیادی برخوردار است.
تند غذا خوردن میتواند موجب شود که فراموش کنید چگونه غذا بخورید (تکههای کوچک غذا و جویدن با دندانهای عقب)؛ همچنین ممکن است خطر جویدن هسته یا استخوان افزایش پیدا کند.
اگر بسیار سریع بجوید، درد و التهاب نیز ممکن است در دندانها رخ دهد. علت این امر آن است که استخوانها و رباطهایی که نگهدارندهی دندانها هستند در اثر کار با فشار بر روی آنها جهت صاف کردن دندانها، ضعیف شدهاند.
در هنگام غذا خوردن مقدار زیادی آب بنوشید. این امر عمل بلعیدن را در صورتی که برای جویدن با مشکل مواجه هستید، آسانتر میکند. نوشیدن آب همچنین باقیماندهی مواد غذایی که ممکن است بین بریسها گیر کرده باشند را نیز میشوید.
نتیجه گیری
بعد از سیمکشی دندانها رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین رژیم غذایی بیشتر از قبل اهمیت پیدا میکند. در طول ارتودنسی، ذرات غذایی می توانند به راحتی بین بریسها، وایرها، باند و ریتینرها گیر کنند. مسواکزدن و پاککردن جرم در دوره ارتودنسی معمولا سخت است. مسواک زدن صحیح و استفاده از نخ دندان خصوصا بعد از وعدههای غذایی و تنقلات بهترین راه پیشگیری از جرم، پوسیدگی دندان و بیماری لثه است.
استفاده از مایعات، غذاهای نرم، لبنیات به ویژه شیر در ابتدای درمان ارتودنسی برای تسکین و عدم آسیب زدن به دندان ها و همچنین بریس ها میتواند بسیار کمک کننده باشد.
در طول درمان ارتودنسی بهتر است از گاز زدن میوه ها و مواد غذایی سفت مثل گز، سوهان ، ذرت اجتناب کنید و حدالامکان میوه ها را تکه تکه کنید تا از آسیب و مشکلات بعدی دوری کنید.
دکتر نجمه تحویلدار نژاد ارتودنسی مشهد با کسب تجربه های بسیار و کسب مدارج ممتاز در درمان تخصصی بیماران ارتودنسی بعنوان بهترین متخصص زیبایی دندان در شهر مشهد و در استان خراسان رضوی (بهترین متخصص ارتودنسی خوب ) در حال فعالیت هستند. در مطب ارتودنسی دکتر نجمه تحویلدارنژاد(بهترین دندانپزشک متخصص ارتودنسی ودرمان ناهنجاری های فک و صورت) که بهترین کلینیک دندانپزشکی زیبایی و بهترین کلینیک ارتودنسی مشهد است با پرداخت اقساطی و تدریجی هزینه ارتودنسی اقساطی در مشهد و دراستان خراسان رضوی منتظر ملاقات شما هستیم. جهت پرداخت هزینه درمان ارتودنسی اقساطی در مشهد و ردیف کردن دندان های کج و نامنظم در مطب تخصصی ارتودنسی (بهترین کلینیک دندانپزشکی زیبایی و بهترین کلینیک ارتودنسی مشهد ) سرکار خانم دکتر نجمه تحویلدارنژاد( بهترین متخصص ارتودنسی خوب مشهد و استان خراسان رضوی( بهترین متخصص زیبایی دندان در مشهد )) بشکل تقسیط شده با شما مراجعین عزیز مساعدت لازم بعمل خواهد آمد. بهترین دندانپزشک ارتودنتیست مشهد به دلیل نوع سختی و نوع کار ارتودونسی و مرتب سازی دندان ها برای افراد مختلف هزینه ارتودنسی اقساطی دندان در مشهد و در استان خراسان رضوی را بطور تقریبی برای هر فرد و با توجه به مشکل دندانی و فکی وی تعیین می کند.
هزینه ارتودنسی دندان در مشهد به شکل اقساطی پرداخت می شود که معمولا در جلسه ابتدایی درمان ( در بهترین کلینیک دندانپزشکی زیبایی و بهترین کلینیک ارتودنسی مشهد ) با نصب دستگاه ها یک پنجم کل هزینه ارتودنسی دندان در مشهد پرداخت شده ودر جلسات بعدی چکاپ ها (بطور ماهانه ) مابقی هزینه درمان ارتودنسی دندان در استان خراسان رضوی بطور توافقی از مراجعین محترم اخذ می گردد ، بطوری که هزینه های ارتودنسی در مشهد و استان خراسان رضوی در طی مدت زمان درمان ارتودونسی بطور تدریجی و تقسیط شده ( در بهترین کلینیک دندانپزشکی زیبایی و بهترین کلینیک ارتودنسی مشهد ) پرداخت می شود.
دکتر نجمه تحویلدار نژاد متخصص ارتودنسی و درمان ناهنجاری های فک و صورت( بهترین متخصص زیبایی دندان در مشهد ) با اخذ مدرک دندانپزشکی عمومی و تخصص ارتودنسی مشهد از دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از بهترین متخصص های ارتودنسی خوب مشهد و استان خراسان رضوی( بهترین متخصص زیبایی دندان در مشهد ) می باشند. برای مشاهده مقالات ارتودنسی و سایر مقالات مرتبط به وب سایت دکتر نجمه تحویلدارنژاد متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک وصورت مشهد ( بهترین متخصص زیبایی دندان در مشهد )مراجعه کنید.
برای انجام بهترین مرتب سازی دندان ها در مشهد و یا ارتودنسی خوب مشهد و استان خراسان رضوی به دکتر نجمه تحویلدار نژاد بهترین متخصص ارتودنسی در مشهد و در استان خراسان رضوی( بهترین متخصص زیبایی دندان در استان خراسان رضوی) مراجعه کنید.